#efeeea

Aivo-toimintaa aikuisille

Uutinen Keskiviikko - 12.06.2013

Kangasalla on kääritty hihat ja otettu aikuisetkin mukaan partiotoimintaan. Ei pelkästään toteuttajiksi ja apukäsiksi, vaan partiolaisiksi – oppimaan uutta, kokemaan ja elämään. Taka-ajatuksena on, että kun aikuiset ovat innokkaina partiotoiminnassa, myös lapset ovat enemmän mukana.

Aikuisvartio Aivot sai tuulta purjeisiinsa, kun nuorena aktiivisesti partiota harrastanut Saara Luukkonen pisti viime helmikuussa tuulemaan. Hän oli itse tullut takaisin toimintaan oman lapsensa myötä viitisen vuotta sitten ja oli toiminut Roineen Tytöissä ensin sudenpentujen ja sitten seikkailijoiden johtajana. Hän totesi, että lippukunnassa oli tarve saada yli kolmikymppisille omaa partiotoimintaa, jossa eivät vastuuhuolet paina. Nyt Saara toimii aikuisvartio Aivojen kokoonkutsujana ja toiminnan organisoijana.

”Halusimme toimintaa, jossa itse saamme oppia partiotaitoja, niitä tärkeitä elämän taitoja, kuten ensiapua, kädentaitoja ja luonnontuntemusta”, Saara kertoo ja lisää: ”Aikuisetkin tykkäävät partion teeman mukaisista asioista, samoista kuin ikäkausiohjelman mukaisesti partiopolkuaan kulkevat lapsipartiolaiset sudareista vanhempiin ikäkausiin. Toiminta vain muokataan aikuisten mielenkiinnon mukaiseksi.”

Aikuiseen makuun, omilla ehdoilla

Aikuistoiminta ei ole Roineen Tytöissä erillinen partion toimintamuoto, vaan kiinteässä yhteydessä lippukunnan muuhun toimintaan. Saaran mukaan Aivot parantaa aikuisten elämänlaatua. ”Aivot on meidän oma juttu, joka välillisesti on kaikkien parhaaksi. Aikuisten tuki on lapsen partioinnissa ensiarvoisen tärkeää. Rohkaisemme esimerkillämme toimintaan myös sekä ihan nuoria johtajia, mutta myös nuoruuden aktiivisesta toimintakaudesta uloskasvaneita yli kaksikymppisiä partiolaisia.”

Saara on porukkansa kanssa suunnistanut, retkeillyt ja kisannut partiotaitokisojen rennossa sarjassa. He ovat vaeltaneet Nuuksiossa ja Laipanmaassa, vierailleet Uudenmaan Partiopiirin Huima-leirillä ja Pääkaupunkiseudun Partiolaisten talvileiri Helmellä. Paikallisen Punaisen Ristinkin kanssa he ovat ehtineet tehdä yhteistyötä.

Aivoissa aikuisten partiolaisten ei tarvitse sitoutua säännöllisiin tapaamisiin, vaan toiminnasta voi poimia oman aikataulun ja kiinnostuksen mukaisesti sopivat tapahtumat. ”Tapaamme noin kerran kuukaudessa, ideoimme yhdessä mahdollisia toimintatapoja ja harrastamme partiota yhdessä vaihtelevin kokoonpanoin”, Saara kertoo. ”Ensi vuoden kesäksi suunnittelemme partiomaista koko perheen Keski-Euroopan matkaa.”