#efeeea

Hämeen Partiopiiri haastaa kaikki joskus partiota harrastaneet takaisin partion pariin

Uutinen Perjantai - 20.12.2013

Partiossa on nyt vetovoimaa, se tiedetään monessa lippukunnassa. Uusia lapsia ja nuoria otettaisiin mielellään enemmänkin mukaan viikkotoimintaan, mutta pula on aikuisista vetäjistä ja taustajoukoista.

Jotta kaikki mukaan haluavat lapset ja nuoret voidaan ottaa mukaan toimintaan, Hämeen Partiopiiri haastaa kaikki joskus partiota harrastaneet tai harrastuksesta haaveilleet aikuiset tekemään uudenvuodenlupauksen, joka ilahduttaa myös antajaansa: tule mukaan partiotoimintaan!

Haistatko partion käryä?

Partiolaisilla on eräs termi, joka koskettaa hämmästyttävän isoa joukkoa: kepappi. Kepappi tulee sanoista ”kerran partiolainen, aina partiolainen”, ja tätä joukkoa kaivataan nyt tukemaan lippukuntien toimintaa paikallisesti.

Partiossa olleet muistavat vielä, miltä partio tuntuu. Se voi haista nuotion savulta ja märitä sukilta, se voi tuoksua metsältä ja itse tehdyltä eksoottiselta trangiaruualta. Sen muistaa naurunkipeistä poskista ja koetuista haasteista, se on ollut altistumista mahtaville elämyksille.

Pulaa viikkotoiminnan vetäjistä

Aikuiset toimivat lippukunnissa nuorten tukijoina, pienimpien partiolaisten ryhmien johtajina ja järjestötoiminnan taustatukena. Toisaalta aikuisia tarvitaan myös keikkaluontoisissa hommissa esimerkiksi leireillä ja retkillä.

Akelana toimiva aikuinen harrastaa partiota 7–9-vuotiaiden sudenpentujen johtajana tai apujohtajana. Toimintaa värittävät leikit, seikkailut ja tarinat.

10–12-vuotiaiden seikkailijoiden johtajana, sampona, aikuinen pääsee itsekin opettelemaan partion perustaitoja ja retkeilemään lähimaastossa. Luotsina puolestaan toimitaan oman valinnan mukaan 12–22-vuotiaiden nuorten tukena ja taustavoimana.

Vuodenvaihde on hyvä aika aloittaa uusi harrastus, olit ollut partiossa aiemmin tai et. Toimiva partion koulutusjärjestelmän turvin uudetkin aikuiset pääsevät sisään partion saloihin. Aikuisille on tarjolla koulutusta niin partiotoiminnan perusteisiin, ikäkausiryhmien johtamiseen kuin ihan peruspartiojuttuihin, kuten erätaitoihin, ensiapuun ja lapsille opetettaviin taitoihin.

Älä odota elokuuhun, partio alkaa vuoden vaihteessa!

Monessa lippukunnassa on aikuispulasta huolimatta päätetty vastata kasvaneeseen kysyntään ja ottaa tammikuun alussa alkavalle kevätkaudelle uusia lapsia mukaan toimintaan. Pienimpien partiolaisten, sudenpentujen, laumat pullistelevat monella paikkakunnalla, mutta hajapaikkoja kannattaa kysellä lähilippukunnista.

Pääsääntöisesti eniten tilaa uusille harrastajille on 10–12-vuotiaiden seikkailijoiden ja 12–15-vuotiaiden tarpojien ryhmissä, sekä nuorten samoajien ja vaeltajien toimintaryhmissä.

  • Lue lisää eri-ikäisten partiotoiminnasta ja tule mukaan!