#efeeea

Paraatin vastaanottajaksi 11-vuotias Maria Markkula

Uutinen Perjantai - 08.05.2015

Tänä vuonna Hämeen partioparaatin vastaanottaa 11-vuotias Maria Markkula. Hän oli heti innoissaan, kun sai tietää asiasta. ”Se on varmaan hirveen hieno kokemus ja siinä pääsee esiintymään, mistä mä pidän tosi paljon”, Maria sanoo. Hän myös toteaa, että tämä on keino vaikuttaa, sillä paikalla on paljon ihmisiä ja sillä saa tarpeelliset asiat esille, mikä on välttämätöntä muutoksen saamiseksi.

Maria itse aloitti partion 7-vuotiaana Viinikan Sinitytöissä ja pitää partiota hyvänä harrastuksena, vaikka häneltä se on nyt jäänyt paussille koulun ja muiden kiireiden takia.

Mariaa pyydettiin vastaanottamaan paraati, koska hän on Tampereen Lasten Parlamentin puheenjohtaja. Tampereen Lasten Parlamentti on Suomen suurimpia lasten vaikutuskanavia ja se koostuu 20 jäsenen hallituksesta, joka valitaan aina kaksivuotiskaudeksi kerrallaan suurkokouksessa. Suurkokouksia järjestetään kahdesti vuodessa ja sinne kootaan jokaisesta Tampereen alakoulusta kaksi edustajaa. Maria on ensimmäistä vuottaan Lasten Parlamentissa. Hän päätti vaalien tullessa lähteä mukaan ehdokkaaksi, koska oli käynyt kahdesti suurkokouksessa oppilaskuntansa toisena edustajana ja vaikuttui siitä, miten hienoja tilaisuuksia ne olivat. Aluksi hän luulikin, että kokoukset olisivat olleet paljon virallisempia ja tiukempia, mutta kokoukset ovat rentoja ja Maria on niissä viihtynyt.

Koko hallitus kokoontuu kahdesti kuussa ja puheenjohtajisto aina väleissä noin joka toinen viikko tekemään kokouskutsun. Kokousten lisäksi Maria pääsee puheenjohtajana käymään Tampereen Aterian palaveriin, jossa pohditaan kouluruoka-asiaa. Maria on myös sitä mieltä, että haluaa jatkaa vaikuttamistaan ja pyrkii mukaan Tampereen Nuorisofoorumiin, kun tulee sen ikäiseksi.

Hänen mielestään yhteys partion ja Lasten Parlamentin välillä on selvä: kummassakin pyritään muuttamaan paremmaksi paikkaa, jossa elämme. Tampereen Lasten Parlamentissa keskitytään Tampereen kaupungin parantamiseen lasten näkökulmasta ja partiossa opetetaan asioita, joilla voimme omalta osaltamme muuttaa tätä maailmaa ja yhteiskuntaa.

Viimeinen kysymys Marialle kuuluu näin: Jos sinut nimitettäisiin nyt pääministeriksi ja saisit tehdä yhden muutoksen Suomessa täysin omavaltaisesti, mikä se olisi? Vastaustaan Maria miettii kauan ja toteaa sitten, että asioita, joita hän tekisi, olisi paljon, mutta hän muuttaisi sitä, miten luontoa kohdellaan. Hän lisäisi luonnonsuojelua ja vähentäisi sallittuja saastemääriä tehtaissa.

Lopuksi hän muistuttaa, että me kaikki voimme partion kautta muuttaa tätä paikkaa paremmaksi ja haastaa sitten heittämään viikon ajan jonkin turhan tavaran pois. "Ainakin sillä lähtee vähän tavaraa pois", hän toteaa.

Teksti ja kuva: Ella Huokuniemi