#efeeea

Partioon koko perheen voimin

Uutinen Keskiviikko - 12.06.2013

Nokialla järjestetään perhepartiota lippukunnan toiminnassa jo mukana oleville aikuisille, jotka haluavat osallistua partiotoimintaan alle kouluikäisten lastensa kanssa. Uudenlainen toimintamuoto on saanut hyvin tuulta purjeisiinsa. ”Perhepartio on vähän kuin partiotoiminnan eskari, jonka jälkeen lapsen on helppo tulla säännölliseen partiotoimintaan mukaan”, kertoo Tarja ”Titi” Nieminen Nokian Partiotytöistä.

Lasten ehdoilla

Alunperin tarve syntyi, kun lippukunnassa aktiivisena toimineet ja sittemmin äideiksi tulleet lippukuntalaiset halusivat omaa toimintaa. Mukaan on tullut myös muutamia sudenpentujen vanhempia. Nokian Partiotytöt järjestää perhepartiotoimintaa veljeslippukuntansa Pirkan Poikien kanssa ja kokouksissa käy 10–20 henkilöä. Tapaamisia on kerran kuussa. Vastuu tapaamisista kiertää aikuisten kesken, mutta kynnys lähteä mukaan pidetään matalana.

Perhepartiossa mennään lasten ehdoilla ja siten järjestelytkään eivät ole vaativia.
”Pienemmät innostuvat hyvinkin pienistä asioista, kuten puiden kantamisesta, omien astioiden tiskaamisesta, taskulamppuretkestä pimeään lähimetsään tai oman äidin nuotionsytyttämistaidoista. Viime kesänä eniten iloa herätti nutipäiden kalastelu rannasta”, Titi kertoo.

”Vanhempien nähdessä omien lastensa innostuksen myös he innostuvat.” Leireillä perhepartiolaisille ei välttämättä ole omaa ohjelmaa, mutta kukin osallistuu sudenpentuohjelmaan niin halutessaan. Pelkässä leirielämässä itsessään on tarpeeksi aktiviteettia alle kouluikäisille.

Joustavasti mukana toiminnassa

Perhepartiossa ei haluta viedä sudenpentuikäkauden uutuudenviehätystä ja partio-ohjelman mukaiset aktiviteetit ja kokemukset säästetään sudari-ikään. ”Partiomaisuus kuitenkin muistetaan ja partioperinteitä ylläpidetään. Sisaruspiiri, partioleikit ja hymyn ottaminen ovat osana kokouksiamme”, Titi kertoo.

Perhepartion avulla partiosta tulee luonnollinen osa lapsen arkea ja kynnys lähteä mukaan partioon madaltuu. ”Partio on helpompaa aloittaa sitten kouluikäisenä, kun on turvallisesti jo ennen varsinaista partioikää harjoiteltu yhdessä tekemistä ja kokemista, luonnon arvostamista ja leirielämää”, Titi jatkaa.

Perhepartiotoiminta mahdollistaa vanhemmille mukavan yhteisen harrastuksen lapsen kanssa ja mahdollisuuden tavata muita vanhempia säännöllisesti.  Perhepartion myötä aikuiset pysyvät tiiviimmin mukana lippukunnan toiminnassa. ”Itselleni perhepartiosta on ollut hyvää harjoitusta myös siihen, että aloitan ensi syksynä uuden sudenpentulauman akelana”, Titi kertoo.