#efeeea

Suomen Partiolaiset huolissaan nuorten harrastusmahdollisuuksista

Uutinen Keskiviikko - 09.04.2014

Opetus- ja kulttuuriministeriön eilen julkaisema tutkimusraportti osoittaa, että lasten ja nuorten liikunnan harrastaminen on kallistunut. Suomen Partiolaiset on erittäin huolestunut kehityksestä, jonka tuloksena kaksi kolmasosaa perheistä alkaa olla ohjatun liikuntatoiminnan ulkopuolella.

Eniten kallistuminen näkyy kilpaurheilulajien kustannuksissa, jotka ovat vuosikymmenessä jopa kolminkertaistuneet. Kallis kilpailuun tähtäävä liikuntaharrastus ei voi jäädä nuoren ainoaksi mahdollisuudeksi liikunnallisen elämäntapaan.

“Mahdollisuuksia ryhmässä tapahtuvaan omaehtoiseen liikkumiseen on löydyttävä muualtakin. Haluamme partiossa tarjota mahdollisimman monelle nuorelle paikan, jossa osallistua monipuoliseen harrastustoimintaan. Meille on tärkeää, että partio on jatkossakin edullinen ja kaikille avoin harrastus, johon luonnossa liikkuminen ja ulkoilu tuovat mukanaan myös erilaista liikunnallisuutta”, Suomen Partiolaisten puheenjohtaja Harri Länsipuro sanoo.

Partiolaiset pitävät tärkeänä, että harrastamisen kustannukset pysyvät kohtuullisina. Jokaisella suomalaisella nuorella tulee säilyä mahdollisuus itselle mielekkääseen ja kehittävään harrastustoimintaan. Vuonna 2013 julkistetun nuorten vapaa-aikatutkimuksen mukaan noin neljänneksellä 15-19-vuotiaista nuorista ei ole lainkaan harrastusta.

“Tämä on kestämättömän suuri luku. Toiminta harrastusyhteisössä on keskeinen osa nuoren kasvua ja alentaa osaltaan syrjäytymisriskiä. Julkisen sektorin tulee varmistaa harrastuksia tarjoavien järjestöjen toimintaedellytykset valtakunnallisella ja paikallisella tasolla. Vain tiiviillä yhteistyöllä voidaan taata jokaisen nuoren oikeus kohtuuhintaiseen harrastukseen”, Suomen Partiolaisten varapuheenjohtaja Niina Johansson toteaa.

Lisätietoja:
Puheenjohtaja Harri Länsipuro, Suomen Partiolaiset – Finlands Scouter ry
harri [dot] lansipuro [at] partio [dot] fi, 050 336 7713

Varapuheenjohtaja Niina Johansson
korhospauli [at] gmail [dot] com, 050 506 7642
 

Kannanotto, Suomen Partiolaiset – Finlands Scouter ry, 9.4.2014, http://www.partio.fi/uutiset/suomen-partiolaiset-huolissaan-nuorten-harrastusmahdollisuuksista
 

Partio on täynnä ystävyyttä, naurua ja unohtumattomia elämyksiä. Partiossa saa retkeillä luonnossa, nähdä maailmaa ja tutustua uusiin ihmisiin. Partiolaiset seikkailevat aina ryhmässä, ja partiossa opittuja johtamis- ja ihmissuhdetaitoja arvostetaan myös työelämässä.
Partio on nuorten syrjäytymisen ehkäisijä, vastavoima ”Miks mun pitäis” ja ”Ei kuulu mulle” -asenteille. Olemme kasvatusjärjestö, joka kannustaa nuoria aktiivisiksi yhteiskunnan jäseniksi.
Suomen Partiolaiset – Finlands Scouter ry on Suomen suurin nuorisojärjestö, jonka toiminnassa on vuosittain mukana yli 65 000 jäsentä. Maailmanlaajuisesti partiolaisia on yli 40 miljoonaa 216 maassa. Suuresta kansainvälisestä joukostamme saat ystäviä ympäri maailman. Lähde mukaan seikkailuun osoitteessa partio.fi/liity